top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תירון יידוב

בית המשפט העליון מגביל ומצמצם משמעותית מקרים שיוכרו כ"תאונת דרכים" לצורכי חוק הפלת"ד!

בפסק דין חדש שניתן לאחרונה ברע"ע 4393/22, רע"א 5379/22 ו-7321/22 (פסק דין מיום 31.7.24) דן ביהמ"ש העליון הנכבד במספר ערעורים, שבכולם עלתה שאלה משותפת והיא - מה דינו של שימוש "כניסה" לרכב\"ירידה" מרכב, המוכר כשלעצמו כשימוש המהווה תאונת דרכים, וזאת אגב פעולות ושימוש שבמהותם מהווים "פריקה וטעינה", המוחרגים כשלעצמם מתחולת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975.

לאחר שנים של פרשנות מרחיבה, חוסר אחידות בפסיקה והכרעות שונות ואף סותרות בערכאות השונות, וכאשר הלכת אוסם (רע"א 418/03) קובעת כי במקרה של קיום מקביל\"התנגשות" של שימוש מוכר לצורכי החוק ושימוש מוחרג לצורכי החוק, גובר השימוש המוכר, החליט ביהמ"ש העליון כי הגיעה השעה לחדד, להבהיר ואף לשנות את ההלכה, ולתת תשובה ברורה ו"פשוטה", ככל הניתן, אימתי כניסה\ירידה אגב "טעינה ופריקה" ייחשבו או לא ייחשבו "תאונת דרכים". בפסק דינה של כבוד השופטת וילנר (אליה הצטרפו בהסכמה כבוד השופטים עמית ורונן) ניסחה כב' השופטת וילנר את השאלה\המבחן שיש ליישם בהקשר זה, ושבתשובה להם תלוי סיווג התאונה (אם תאונת דרכים אם לאו) והם האם בין הכניסה לירידה מהרכב התקיים שימוש מוכר אחר (כמו נסיעה) או שאלמלא הפגיעה במהלך הכניסה\ירידה מהרכב היה אמור להתקיים שימוש מוכר אחר. כבוד השופטת וילנר מבהירה כי שימוש של "פריקה וטעינה" שהתקיים בין הכניסה לירידה, או שהוא ה"שימוש" שהיה אמור להתבצע לולא הפגיעה, אינו הופך כניסה\ירידה מרכב שנעשו אגב כך לשימושים הגוברים על ההחרגה של "פריקה וטעינה", והלכה למעשה, שולל את היותם "כניסה"\"ירידה" לצורכי החוק.

ללא ספק מדובר בפסיקה חשובה שמבקשת להתמודד עם חוק מיושן וניסוחים מסורבלים וליצור - לא רק אחידות בפסיקה באמצעות מנגנון בחינה "פשוט וברור" יחסית, אלא מבקשת גם במידה רבה לעשות סדר והגיון ולמנוע כניסה מהדלת האחורית של פעולות שהוחרגו במפורש ע"י המחוקק מגדר החוק פריקה וטעינה).

כמו תמיד, רק ימים יגידו האם האם אכן מדובר בהלכה שתייעל ותיצור בהירות ואחידות והאם אכן בכך יינתן הפתרון. נצטרך להמתין ולראות לאורך זמן כיצד הערכאות השונות מיישמות את פסה"ד החדש במקרים השונים והמגוונים שיעלו בפניהם.

בכל מקרה, פסק הדין מחדד ומדגיש את החשיבות של בחינה מקצועית ודקדקנית של כל מקרה ומקרה לנסיבותיו, באמצעות ייעוץ משפטי מקצועי ועורך דין לנזקי גוף ותאונות דרכים הבקיא במטריה המשפטית כמו גם בפסיקה העדכנית.

נפגעתם ונגרם לכם נזק גוף? לא בטוחים אם מדובר בתאונת דרכים? לא יודעים אם מגיע לכם פיצוי? פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי.

2 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page